Главният прокурор Иван Гешев е пътувал във втората кола от кортежа, когато става опитът за атентат срещу него. Това научи „24 часа“ от близки до разследването. Пилотният автомобил на НСО е бил доста по-напред. Защо е било така, тепърва ще се изяснява. Друг важен детайл е, че преди това Иван Гешев е пътувал към Боровец в стандартна кола, която не била бронирана. Че е сменил автомобилите в последния момент, призна и самият той в деня на взрива. Най-вероятно атентаторите не са очаквали, че на 1 май ще измине същия път, но в посока София, вече в бронирана кола. Ако не е бил в нея, е нямало да оцелее, обясни разследващ.

Опитът за покушение стана в понеделник в 11,45 часа на пътя Самоков – София край вилна зона Ярема. Взривът избухва секунда преди колата на Гешев да се изравни с бомбата.

Огледите

продължиха

и в сряда,

два дни след опита за покушение. А от вчера главният прокурор е на международен форум в Турция.

Следователи и полицаи търсят къде е бил скрит човекът, задействал взривното устройство.

Все още не е напълно ясно дали в колата с главния прокурор е пътувало семейството му. По думите на вътрешния министър Иван Демерджиев „не е бил сам“. В първото си изявление в деня на атентата зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че Гешев е

бил със

семейството си

и само една случайност ги е спасила. После в медии се появи информация, че той бил сам в колата. Темата се обсъжда и в социалните мрежи.

Въпросът пътувал ли е някой в автомобила на главния прокурор вълнува и варненската депутатка от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стела Николова. Тя го е отправила към вътрешния министър Иван Демержиев и вече е внесла питането в парламента. Николова иска

да бъде

предоставен

списък на хората,

които са били

с Гешев

„Ако са били с него, те ще бъдат разпитани“, заяви разследващ, който отказа да каже дали семейството на Гешев е пътувало с него.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пък е попитал началника на НСО Емил Тончев дали колите на службата имат видеорегистратори.

„Опитът за убийство на главния прокурор показва

огромен

дефицит в

системата ни

за сигурност“,

коментира пред „24 часа“ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. За него най-важни са мотивите за покушението.

Направен ли е следствен експеримент, пита още Цветанов. Припомня, че след атентата в „Сарафово“ е правен такъв. Бившият вътрешен министър поставя и въпроса дали е обходен целият периметър по видимост и има ли справка от мобилните оператори кой с кого е говорил в района.

По разследването, което се води за тероризъм, тепърва предстоят

много разпити и

много експертизи

Един от въпросите например, който ще бъде задаван на хората от НСО, е дали бронировката обхваща цялата кола или само купето.

Тепърва предстои да се изискват справки от всички мобилни оператори. Така разследващите ще установят хората, които са били в района по същото време. Ще се провери и за кои от тях това е нетипично – ще се отсеят живеещите от придошлите.

Вече се изследва

пръстта, взета

от изкопа,

направен от бомбата. Това, което се знае до момента, е, че взривното устройство е самоделно, а веществото в него е взето от военната индустия. Купено е на черния пазар, каза разследващ.

Как е била замаскирана бомбата и кога е поставена в тревата, тепърва ще се изяснява.

При огледа саиззети хартийки, които ще бъдат дадени за изследване и по тях ще се търси ДНК. Събира се информация и от агенти.

Иван Гешев е в Истанбул за участие в първата Паневропейска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите. Домакин на форума е главният прокурор на Турция Бекир Шахин.

В сряда солидарност с него изрази главният прокурор на Румъния Алекс Флорин Флоренца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar