Първа инвестиционна банка, която е отпуснала кредита на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, за да може той да си купи тризонета в „Гео Милев“, обяви, че терасата от почти 200 квадрата не e част от оценката по ипотеката. Това съобщават от банката за БНР.

Юристи обаче са категорични, че това по никакъв начин не променя собствеността на терасата, която е вписана в нотариалния акт на Георгиев. bTV изпрати своите въпроси към финансовата институция, но до момента все още нямаме отговор.

Пред БНР от ПИБ описват, че за отпускането на кредита на Пламен Георгиев при оценката на имота не са предмет на оценяване описаните в нотариалния акт 186 квадратни метра идеални части от терасата плосък покрив „поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект“.

А ето и част от въпросите, които bTV изпрати: Има ли други подобни ипотеки, при които част от имота, вписана в нотариалният акт, се изключва от залога, както и защо самата банка е подала към Агенцията по вписванията документ с друго съдържание.

Според юриста Валя Гигова без значение дали става въпрос за имот на Пламен Георгиев, или на друг собственик, документите показват едно: „Обстоятелството, че банката не е оценила тази тераса, по никакъв начин не се отразява на правото на собственост. Недейте така – ще загубим вярата на обществото в доказателствената сила на нотариалните актове. И ако господин Георгиев дойде при мен и ме пита аз собственик ли съм на терасата, която се намира на покрива, аз ще му кажа, че е собственик“, категорична беше Гигова.

По думите ѝ правото на собственост се губи, ако се установи, че имотът е на някой друг, или ако собственикът направи отказ по съдебен ред.

В официалните документи, внесени в Имотния регистър за вписване на законна ипотека от страна на Първа инвестиционна банка, терасата е включена, а под молбата стои подписът на Юлия Атанасова Локова, служител на банката.

„Не може да има ипотека върху две стаи, ипотеката трябва да бъде върху цялото жилище. Дали банката се е объркала, дали страните, като са сключвали договор, са се объркали – това объркване може да се поправи по един-единствен начин – като се извърши поправка на нотариалния акт и поправка на молбата за вписване на законна ипотека“, обясни Валя Гигова.

Според декларацията на Пламен Георгиев той е платил за имота 293 374 лева. Според оценката на банката пазарната стойност на имота е 379 хиляди лева.

ПИБ описва, че отпускат за половината от стойността – 189 500 лева. Сметките показват разлика от почти 86 хиляди лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar