След пет поправки на конституцията, отново на дневен ред е конституционна реформа и пак в частта за съдебната власт, конкретно за прокуратурата. В последните дни се поставя и въпросът дали да се премахне изобщо длъжността главен прокурор.

Какво са имали предвид създателите на конституцията през 1991 г., когато са обсъждали и формулирали структурата и функциите на съдебната власт – по тази тема Нов български университет в партньорство със Съюза на съдиите в България по проект, финансиран от фондация Фулбрайт – България, проведе 11 документални интервюта с депутати и експерти, участвали в изготвянето на основния закон от 1991 г.

От интервютата е видно, че първоначалната идея за устройство на прокуратурата, която е следвала модела на Търновската конституция – с прокурори към съдилищата, претърпява не само промяна и прокуратурата се конструира като самостоятелна институция, но се закрепва конституционно и фигурата на главния прокурор с посочени функции, за които днес се търси ново решение.

„Дневник“ ще представи част от интервютата от проекта, осъществени през 2022 г. от проф. Екатерина Михайлова и представени неотдавна на кръгла маса с участието на специалисти по конституционно право.

Проф. Екатерина Михайлова: По-големият въпрос е как институциите да бъдат накарани да работят ефективно

Днес ви предлагаме разказа на Петър Обретенов – юрист, народен представител в VII Велико Народно събрание от СДС, член на подкомисията „Съдебна власт“, секретар на Комисията за изработване на проект за конституция на България, сега адвокат. Той разказва как е приет текстът за главния прокурор:

„Общата концепция беше да възстановим съдебната власт във вида й от Търновската конституция. И това беше водещото начало – прокуратурата да е към съдилищата. Първоначалният текст беше: Към всеки съд има прокурор. След това с изненада открих, че е предложен текст: Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата. Но дяволът е в детайлите. Защото във втората алинея има текст, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство. Излиза, че е отделен от основната идея прокурорите да са към съдилищата. И че е някаква отделна институция. Изглежда сме пропуснали, защото не изглеждаше толкова опасно. (..) Това е основното, което подмени къде е прокуратурата.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar