Икономическият министър разпространи своето нотариално заверено волеизявление за отказ от гражданство от 21 април. На 19 август то е стигнало от посолството на Канада в Букурещ до столицата Отава

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е получил потвърждение на 20 август, че не е гражданин на Канада.

Миналия петък канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към посолството на Канада в Румъния, откъдето могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани, казва Петков. Той

предостави на

медиите копие

от своето

волеизявление

за отказ от канадско гражданство, което подал на 21 април 2021 г., заверил го пред нотариус и е внесъл таксата за процедурата.

Искам да се откажа от канадското си гражданство, защото има голяма вероятност да бъда назначен за министър, пише той. Месец по-късно президентът Радев издава указа за назначаване на служебното правителство.

След проверка от „Дневник“ на сайта на канадската агенция за гражданство медията допуска, че решението му за Кирил Петков най-вероятно е взето на 19 или 20 август.

В документа, който министърът разпространи, се разбира, че формулярът с неговото волеизявление за отказ от гражданство е изпратен от посолството в Букурещ и е получен на 19 август в Канада, след което тутакси е започнало обработването му и взето решение. Като Петков ще трябва да чака и получи кореспонденцията в следващите 3 месеца.

Срокът за обработване на молбата за отказ от канадско гражданство е определен от институцията ориентировъчно на 6 месеца, но заради пандемията живеещите извън Канада или САЩ са посъветвани да добавят за всеки случай 3-4 месеца забавяне заради пътуването им до Отава и обратно.

Срокът започва да тече в момента на подаването лично или онлайн на документите (освен ако са изпратени по пощата).

Дебатът в България около Петков се разговя, след като първо „Има такъв народ“, а после и ГЕРБ започнаха да задават въпрос дали той е канадски гражданин. На 16 август пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна Консултативния съвет по национална сигурност при президента с аргумента, че там присъства канадски гражданин. Два дни по-късни Карадайъ и Румен Радев водиха емоционален дебат на тема „родина“.

Неофициално слухове завъртяха и четвърта партия в интригата – депутати от „Демократична България“ първи били повдигнали в кулоарите на парламента темата за гражданството на Петков заради вероятност той да замени като лидер Христо Иванов.

До този момент няма официално потвърждение за подобни действия освен неоспоримия факт, че Петков е сред учредителите на „Да, България“ и напуска партията месеци след създаването ѝ.

Преди седмица Конституционният съд

образува дело

по искане на

55 депутати

от ГЕРБ за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев, с който той назначава служебното правителство, но само в частта за Петков.

Според конституцията за министър не може да бъде назначаван човек, който е гражданин на друга държава.

Въпреки показания документ от Петков факт е, че не е известна още датата, на която е прекратено канадското му гражданство.

Затова и е важно какво ще е решението на българския Конституционен съд. Законът не поставя срок, в който най-висшите съдии да се произнесат. Но при всички случаи това няма да стане преди края на октомври.

След изявлението на Петков председателят на парламентарната група на ГЕРБ

Десислава

Атанасова

реагира

във фейсбук,

че единственият валиден документ е сертификат от Канада – акт на надлежен орган и министър с дата преди 12.05.2021, когато е било назначено служебното правителство. Атанасова е категорична, че от проверка на статуса на заявлението на Петков (с данните, които той публично е разпространил) в системата на канадските власти е видно следното – документите на Петков са получени на 19.08. (Виж снимките – б.р.)

Затова и според нея гражданство не се доказва с копие на заявление за отказ и платежно нареждане за административна услуга.

Пост с аналогичен смисъл пусна и журналистът Явор Дачков, а час по-късно публикува ново съобщение, че Петков е блокирал достъпа до информацията за гражданството си

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar