Главната прокуратура на Перу обяви в неделя, че започва разследване срещу президента Педро Кастильо в разследване на предполагаеми престъпления. Сред тях са търговия с влияние, тайни споразумения и престъпна организация, съобщи „Ройтерс“.

Общественото министерство на Перу съобщи в „Туитър“, че Пабло Санчес, главният прокурор на страната, ще ръководи разследването срещу Кастильо. Решението е взето като се има предвид „сериозността на обвиненията“ по време на разследване срещу бившия министър на транспорта и съобщенията Хуан Силва и шестима депутати от опозиционната партия.

Прокуратурата започна работа по случая преди повече от три седмици, за да установи дали в министерството има предполагаема „престъпна мрежа“ за възлагане на обществени поръчки. Според изявления на сътрудник и бизнесдама, свързана с правителството, президентът Кастильо знаел за такава мрежа.

„Предварителното“ разследване срещу Кастильо идва в момент, когато левият президент е изправен пред други разследвания за предполагаема корупция, както и широко разпространени и ниски рейтинги на одобрение само след девет месеца на поста.

„На президента ще бъде гарантирано пълното упражняване на правото си на защита и спазването на член 117 от Политическата конституция“, заявиха от общественото министерство.

Президентите в Перу имат имунитет и не могат да бъдат обвинени от съдилищата по време на техния петгодишен мандат, но могат да бъдат разследвани.

Други разследвания срещу Кастило, включително предполагаеми нередовни покупки в държавна петролна компания и оказване на натиск върху военните повишения, бяха прекратени до края на мандата му през 2026 г.

Пресцентърът на правителствения дворец не беше открит веднага за коментар.

Кастильо отхвърли предишните обвинения срещу него, за които твърди, че са опити на опоненти да го отстранят от власт.

В края на март президентът Кастильо оцеля след гласуване за импийчмънт от Конгреса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar