Пациент, на когото държавата е отказала финансиране за лечение в Германия, е спечелил дело срещу Министерството на здравеопазването. Това видя „Сега“ в електронното деловодство на Софийския административен съд. Съдия Миглена Недева приема, че отказът на зам. здравния министър Бойко Пенков е немотивиран и му връща преписката с конкретни указания.

Казусът стига до съда, след като болен от левкемия българин, решил да се лекува в Германия, получава отказ да му бъдат платени 229 900 евро. Част от сумата е за първоначалната химиотерапия, на която се е подложил. По-голямата част от сумата е за трансплантация на стволови клетки, до която се стига, след като другата терапия не дава резултат.

Искането за държавно финансиране е подадено през февруари м.г., когато вече е ясно, че левкемията не се влияе от индукционната терапия. Към момента на поставянето на диагнозата в началото на 2018 г. пациентът не се води високорисков. След неуспешната химиотерапия и появили се усложнения обаче той вече е в категория високорисков с крайно неблагоприятна прогноза за по-нататъшния ход на заболяването. Без изобщо да вземат предвид какво е състоянието му и дали би могъл да пътува обратно до България за трансплантацията, както и че в Германия вече е намерен донор, от здравното министерство отказват да я финансират. Аргументът им е, че това може да се направи и тук.

Преди да се обърне към МЗ, същият пациент търси финансова помощ и чрез здравната каса. Оттам му отказват с аргумента, че не отговарят за трансплантациите. Това решение е отменено от административния съдия Весела Николова. От съдебния акт се разбира, че за българската болница, в която според НЗОК е трябвало да бъде направена трансплантацията, медицинският одит е констатирал, че няма „цялостна политика за планиране и извършване на дейности по предотвратяване на риска от инфекции и ограничаване разпространението на микроби“. Лечебното заведение не е изпълнило предписанията на контролните органи и срещу него е образувано административнонаказателно производство. В решението се критикува и дългото прехвърляне на болния човек между МЗ и НЗОК.

СКОРОСТ

Макар в решението срещу МЗ да се обръща внимание на сроковете, в които трябва да става лечението, за да има благоприятен изход, на съдия Недева са й трябвали цели 8 месеца, за да се произнесе по делото, което е обявила за решение още през февруари 2019 г. Освен това на финала съдия Недева е осъдила не здравното, а земеделското министерство да плати на пациента 1260 лв. разноски по делото. Така, преди процесът да стигне до Върховния административен съд на последна инстанция, ще мине още време, докато тази явна грешка бъде поправена от съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar