Международните паспорти да важат 10 години, а не 5, както досега. Това предлагат в проект за промяна на закона за личните документи депутати от парламентарната група на „Воля“. В мотивите към проекта се казва, че преобладаващ брой от страните – членки на ЕС, са избрали 10 години като срок на валидност на паспортите.

Друг мотив за удължаване на срока до 10 години е, че повечето визи за държави извън ЕС са за срок от 10 години, което налага на 5 години отново да се кандидатства или да се заменя виза само защото трябва да се поднови паспорт.

Удължаването на срока до 10 години е предвидено и в проект за промени на закона на личните документи на правителството от 2017 г., който премина обществено обсъждане, но в парламентарния сайт няма данни да е внасян и приеман. Тъй като тази промяна изисква по-дълъг период за технологична подготовка е предвидено изменението да влезе в сила от 1.01.2020 г., пише в мотивите за проекта на правителството.

През декември законът беше променен през преходните и заключителните разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Промяната беше, че издаването на личните карти с чип, което трябваше да започне през януари следващата година, се отлага за 2020 г. Основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръчка, която бе открита в средата на тази година от МВР. Новите паспорти трябва да са с чип.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar