Проектозаконът за хазарта на вицепремиера Валери Симеонов ще бъде блокиран поне за 4 месеца, след като парламентарната комисия по финанси реши да поиска от Европейската комисия нотификация заради съмнения, че текстове от него противоречи на европейски директиви.

По искане на комисията по европейски въпроси от миналата седмица правната дирекция на парламента трябваше да се произнесе дали да се иска нотификация. По думите на председателя на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) дирекцията е отговорила, че отговорността за решението е на Министерството на финансите. В становище на министерството към проекта за закона пък се казвало, че нотификацията е необходима. Стоянова не обясни на каква европейска директива противоречи проекта на Симеонов и препрати към становището на ресорното министерство. Самото то би трябвало да е публикувано на сайта на парламента, но към 17 ч. още го нямаше

Предложените от Валери Симеонов и депутатите му промени предвиждат

забрана и на непряката реклама на хазартни и лотарийни игри,

като се разрешава рекламата само на търговската марка и показване на тиражи, но не и обявяване на печелившите.

„Това отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от БСП и ГЕРБ“, каза Валери Симеонов след заседанието на комисията. Според него интересите законът му да не бъде приет са 3 млрд., на колкото той оценява (в лв.) оборота в сектора. „За 3 млрд. много неща могат да се случат и много позиции да се променят“, добави Симеонов.

Според правилника на Министерския съвет законите, за които ще се иска нотификация, се предават на Европейската комисия 4 месеца предварително. „Колко бързо ще действа Европейската комисия не мога да предвидя, тя може да се замота още 4 месеца“, коментира Симеонов.

„Нямам полезен ход, нямам намерение да скачам от последния етаж на партийния дом“,
каза вицепремиерът на въпрос какво ще предприеме след забавянето на закона му.

Другият проектозакон на Валери Симеонов, който предвижда въвеждането на допълнителен данък върху апартхотелите в курортите, бе допуснат от комисията до обсъждане в парламента. Симеонов обясни, че се предвижда налагане на данък 0.5-0.7% от данъчната оценка при имот в национален курорт и 0.2-0.4% при по-малките курорти. Симеонов обясни, че данъкът ще бъде върху жилища, които не се използват като такива, защото в момента масово се избягва плащането на данък за наем, като той не се декларира. С

Според сметките на Симеонов така се ощетява хазната с няколкостотин милиона лева на сезон и се прави нелоялна конкуренция на хотелите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar