Парламентът получи антинаграда за нарушаване на личната неприкосновеност. Тя бе присъдена от фондация „Програма Достъп до информация“ и „Интернет общество – България“. Всяка година антинаградите „Биг брадър“ се дават на държавни структури, частни компании или отделни личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни.

В раздел „Държавна организация“ тазгодишният носител на статуетката стана българският парламент, а причината за това бе гласуванитe наскоро промени в Закона за защита на личните данни. В него бяха въведени специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват именно с цел да не се нарушават личните данни на хората.

„Самите критерии са добри. Те наистина помагат на защитата и са по посока на тази чувствителност, която нараства. Въпросът е, че те могат да имат страничен ефект, да нарушат едно друго право – правото на свободно изразяване и на свобода на словото. Могат да се превърнат в предписания за действия при упражняване на журналистическата професия, а такъв тип предписания са фактически цензура“, аргументира се медийният експерт Георги Лозанов, който е част от журито.

В категорията „Частна организация“ антиотличието отиде при „Център за обучение на педагогически специалисти“ ЕООД, заради техен гаф, довел до голям теч на лична информация. От него бяха засегнати над 9000 ученици и над 2000 техни родители, а списъците с личните им данни станаха публични.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar