Затягане на мерките срещу домашното насилие, предвидени в Наказателния кодекс, одобри вчера парламентът на първо четене по предложение на БСП. Социалистите внесоха поправките с аргумента, че законодателното засилване на борбата с насилието в семейството е по-добрият вариант от ратифицирането на т.нар. Истанбулска конвенция. Предложенията им получиха подкрепата на 152-ма депутати, включително на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Законопроектът предвижда умишлена средна телесна повреда, причинена от роднина, да се третира като престъпление от общ характер, а не частен, както досега. Това означава, че ако пострадалият внесе жалба срещу насилника, вече няма да може да я оттегли. Освен това по образуваното наказателно дело срещу деянието ще може да се води досъдебно производство, т.е. прокуратурата и разследващите органи ще могат да събират доказателства за престъплението.

Другата поправка на БСП засяга неизпълнението на съдебно решение или на заповед за защита от домашно насилие. За това законът предвижда лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лв. Социалистите искат да се запише, че при повторно нарушение ще се дава затвор от 1 до 5 години.От ГЕРБ коментираха, че предложенията на БСП не изчерпват всички мерки, предвидени в Истанбулската конвенция, но приемат, че посоката е положителна. Според депутати от управляващата коалиция законопроектът трябва да претърпи промени между първо и второ четене, за да се съобрази със становищата, които са получени от компетентните държавни институции.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar