Иска обезщетение от 15 000 лв., първата инстанция й даде 1000

Служителка в бригада „Специални сили“ – Пловдив, заведе дело срещу военното формирование и поиска обезщетение от 15 000 лв. заради травмите, получени хри скачане с парашут. Жената ударила силно главата си при приземяването, за кратко загубила съзнание и била откарана в болница, където били установени счупване на костта на носа, мозъчно сътресение, оток и множество контузии. Злополуката била призната за трудова.

И след инцидента парашутистката страдала от силно и постоянно главоболие, имала и психически травми, била потисната и раздразнителна и получавала внезапни пристъпи на страх и паника. С тези аргументи е обосноват искът за финансова компенсация.

В хода на делото е назначено съдебномедицинска експертиза, която доказва, че оздравителният период е продължил 25-30 дни, в което време жената е можела сама да се обслужва. Посттравматичният стрес от злополуката е преценен като обичаен, затова и състав на Районния съд в Пловдив намира, че справедливото обезщетение е 4000 лв. Служителката обаче е имала застраховка и 3000 лв. вече са й изплатени от съответната компания. Затова и решението на съда е, че бригада „Специални сили“ й дължи само разликата от 1000 лв.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar