Два месеца, след като адвокатската кантора „Мосак Фонсека“ разбира, че архивът за десетилетия назад ѝ е копиран и изнесен, ръководството не успява в над 70% от случаите да установи кои са крайните собственици на над 28 500 активни компании, които са регистрирали на Британските Вирджински острови. За 10 500 активни компании без явен собственик, регистрирани от адвокатите в Панама, този дял е още по-висок – 75%.

И това се случва във фирма, която твърди, че „провеждаме подробен дю дилиджънс на всички нови и на евентуалните ни клиенти, като проверката често надхвърля строгостта на съществуващите правила и стандарти, следвани от нас и други в сектора“.

Панически усилия да се разбере за кого и какво точно са направили. Това е част от разкритията, публикувани като продължение на т.нар. Панамски досиета от 2016 г. В сряда те бяха публикувани от Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ), Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и издания като „Зюддойче цайтунг“ и „Новая газета“.

Те обхващат периода след 9 март 2016г., когато в „Мосак Фонсека“ научават за пробива и са ценни с това, че може да се разбере как клиенти по цял свят – държавни служители, политици и роднините им, както и техни приятели – реагират на най-голямата разследваща съвместна публикация на 380 журналисти.

Изведнъж приоритет №1 става трескавото изясняване кои са клиентите, освен известните „световни знаменитости, олигарси и престъпници“. Кантората би трябвало да знае всеки един от тях, защото такива са условията за дейността ѝ и избягването на попадане в ситуация да бъде обвинена, че подпомага престъпна дейност.

Новите документи показват, че е започнала вълна от запитвания към банкери, счетоводители и адвокати, наели компанията от името на свои богати клиенти, желаещи анонимност. Ако не получат отговор, в „Мосак Фонсека“ може да бъдат принудени да блокират или ликвидират регистрираните от нея фирми, което сериозно би объркало бизнеса на клиентите.

„Би трябвало да е абсолютно неприемливо подобна компания да не знае собственика дори на една от регистрираните от нея фирми, да не говорим да хиляди“, коментира Джак Блум, американски юрист, специализиран в данъчни измами и пране на пари. Той припомня, че през последните 17 години изискванията са станали още по-строги заради борбата с финансиране на тероризма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar