Пловдивски затворник заведе иск за 25 бона срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, заради кошмарния си престой зад решетките. Той твърди, че е жертва на ежедневен психически стрес и емоционален дискомфорт, което се отрязава негативно върху неговото физическо здраве и душевна хармония. Пандизчията се е оплакал от високите цени на лавката, която е на територията на Затвора. Освен това е посочил и цял списък с неща, заради които претендира за обезщетение.
Сред тях са лошо хигиенно състояние на килията, невъзможност за нормално ползване на тоалетната поради незатваряща се врата, лошо състояние на водата от чешмата, недостатъчна вентилация, наличие на дървеници и хлебарки в спалното помещение. В списъка с оплаквания включил още честа липса на препарати за почистване на килията, невъзможност за ползване на пералнята, неблагоприятни температури през зимата и лятото, липса на осигурен едночасов престой на открито поради трудовата му заетост, неадекватна и недостатъчна медицинска помощ, също некачествена и недостатъчна като количество храна. Според жалбата му,, нямал право на творчески и културни дейности, съкращавали и времето му за свиждане.
В крайна сметка магистратите са уважили частични иска му. Решението е да се изплати на затворника обезщетение в размер на 3000 лв. Съдът е отхвърлил като недоказани всичките му твърдения, без две – за пренаселеност за килията и за липсата на едночасов престой на открито. Въз основа на тях е присъдено и въпросното обезщетение в размер на 3000 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar