Началото делото за теча на лични данни от Националната агенция за приходите (НАП) през 2019 г. в Софийския градски съд бе отложено заради натовареността на съда и защитата, съобщи БТА. На 2 ноември съдът ще прави нов опит да стартира процеса.

Подсъдими бизнесменът Иван Тодоров и служителят във фирмата му „ТАД Груп“ Кристиян Бойков Подсъдими по делото са Кристиян Бойков и собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров. Те са обвинени за престъпление срещу Републиката с цел всяване на смут и страх в населението. Делото започна в Специализираната прокуратура. Разследването продължи четири години преди държавното обвинение да го внесе в съда.

През юли 2019 г. изтекоха лични данни на над 6 млн. граждани и юридически лица от НАП. Тогава медии бяха сигнализирани от името на анонимен руски хакер. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков, който беше сочен и за подбудител, заедно с Тодоров. Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, а целта им била да се създаде смут и страх в населението. След като делото беше внесено в съда обаче се разбра, че сред подсъдимите не е Георги Янков.

След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка държавното обвинение публикува множество разговори и чатове между тримата. Аргумент на обвинението за това, че тримата са имали за цел да свалят тогавашното правителство на ГЕРБ беше, че са имали за цел да хакнат поливната система край парламента и да пръскат високопоставени лица на влизане в Народното събрание. И втори път прокуратурата реши да публикува доказателства за престъпление.

Собственикът на „ТАД Груп“ остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. След теча на данните от НАП десетки граждани заведоха дела за вреди, заради които Върховният административен съд отправи преюдициално запитване, но все още се чака произнасянето на Съда на Европейския съюз. В края на февруари пък Административният съд – София-град прие, че НАП е можела да предотврати изтичането на данните през 2019 г., но е бездействала. Съдът потвърди почти всички констатации на Комисията за защита на личните данни, въз основа на които беше наложена глоба от над 5 млн. лева на НАП. Санкцията беше оспорена от агенцията, но делото за нея още е висящо в Софийския районен съд, тъй като се чака заключение от експертиза.

Течът на данни завари тогавашния директор на НАП Галя Димитрова в отпуска, която тя обаче не прекрати, а след това заяви пред медиите, че това е било тежко, но правилно решение. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от НАП иска решения, а не оставки и защити Галя Димитрова. Всъщност от НАП бяха санкционирани само няколко лица, които работеха в техническата поддръжка, а няколко месеца по-късно заплатата на Галя Димитрова бе дори и увеличена.

Делото срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да започне през март тази година, но бе отложено, за да има Бойков повече време да се запознае с обвинителния си акт. През април пък то бе върнато в прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar