Надзирател в Софийския затвор е бил наказан заради изказване пред телевизия по време на протеста на 12 май т. г. Началникът на Затвора – София е наложил дисциплинарно наказание „порицание“ за срок от шест месеца на Любомир Йорданов. Служителят обаче обжалвал заповедта и на първа инстанция Административният съд в Кюстендил я отмени, като решението не е окончателно и може да се обжалва.

По време на протеста на надзиратели и служители в затворите отправиха искания за промяна на графика им на работа, да не дават 12-часови дежурства, а да се върне 24-часовият режим, както и подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите.

Тогава в интервю пред една от телевизиите Йорданов е казал, че „вместо 35 надзиратели, в момента около 25 охраняват 600 затворници в Централния софийски затвор“. Според директора това изказване е нарушение на принципа за лоялност в Етичния кодекс като е представил умишлено неверни данни за броя на лишените от свобода и задържаните лица по реда на НПК.

По време на делото в съда е представена справка, според която за вечерна проверка на 11 май 2023 г. в Затвора – София лишените от свобода са били 485. На следващия ден пък на смяна е имало 37 надзиратели и 5 стажант-надзиратели, от които двама надзиратели са осигурявали охраната на пост във външно лечебно заведение, или в затвора са се намирали 35 надзиратели и 5 стажант-надзиратели.

Съдът обаче е категоричен, че в заповедта за наказание не е посочено ясно в какво се изразява нарушението. Нямало конкретни факти и обстоятелства, въз основа на които да обоснове как са нарушени служебни задължения на надзирателя. Не било описано по какъв начин с поведението си младши инспектор Йорданов е накърнил авторитета и доброто име на институцията, и така е нарушил принципа за лоялност. Не е посочено и по какъв начин с изявлението си пред телевизията той е накърнил доброто име на институцията, която представлява, както и каква информация за действията си, представляваща класифицирана такава, е разгласил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar