Оператор от БНТ няма да плаща глоба от 300 лв., защото е бил без защитна маска за лице в закрито помещение. Наказателното постановление на директора на РЗИ-Кюстендил бе отменено от районния съд в Дупница.
    Случаят е от 23 юни м.г., по време на посещение на тогавашния премиер Бойко Борисов в Рилския манастир. Борисов влезе в храма „Рождество Богородично“ на светата обител, за да види как върви ремонтът. Заедно с него бяха и журналисти. След излъчване на снимки и видео от визитата, се повдигна въпроса защо гостите са без маски на закрито. От здравното министерство веднага увериха, че на премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в църквата без маски, ще бъдат връчени актове на административно нарушение и ще бъдат глобени по 300 лв. Започна издирване на лицата, които са били в храма. Така от Районното управление на полицията в Рила са установили след запитване до БНТ, че да отразява визитата на Борисов е бил командирован операторът Д. Б. заедно с репортер. На 12 август 2020 г. РЗИ-Кюстендил са получили писмо от началника на РУ на МВР гр. Рила, в което са индивидуализирани лицата посетили храма.
    От тази дата започва да тече и тримесечният срок за съставяне на акт за нарушението на министерската заповед за носене на маски на закрито.
    Актът обаче е съставен едва на 3 декември, след изтичане на срока, и е бил връчен на оператора на домашния му адрес на 11 януари т.г. Глобата е обжалвана в съда в Дупница. Магистратите отчетоха, че освен изпуснат срок, актът е съставен в отсъствието на нарушителя, липсва точно и пълно описание на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, което е съществено процесуално нарушение, а наказаното лице е лишено от възможността да разбере в извършването на точно какво нарушение е обвинено.
    Заради тези процесуални пропуски съдът отмени наказателното постановление за глоба.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar