Най-известният руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални може да бъде осъден на доживотен затвор за тероризъм. Това съобщи самият Навални на днешното заседание по делото срещу него за екстремизъм.

Алексей Навални участва в днешното заседание на съда в московския район Басманни чрез видеоконферентна връзка от колонията във Владимирска област, където изтърпява 9-годишна присъда по обвинение в пране на пари. До 5 май той трябва да се запознае с материалите по делото за екстремизъм, които са събрани в 196 тома.

От думите му стана ясно, че може да бъде осъден на до 30 години затвор. Освен това срещу него е започнало отделно наказателно производство за тероризъм. По това обвинение Навални ще си изправи пред военен съд и може да получи доживотна присъда.

Ще припомня, че през октомври миналата година властите започнаха разследване срещу опозиционера за „екстремизъм“, „тероризъм“ и „реабилитиране на нацистката идеология“.

Междувременно в Екатеринбург започна процесът срещу известния с острите си критики към Кремъл бивш кмет на града и приятел на Навални Евгений Ройзман. Той е обвинен в дискредитиране на руската армия.

Според версията на следствието Ройзман е публикувал в Youtube видеоклип, в който е изразил негативното си отношение към така наречената „специална военна операция“ в Украйна. Бившият кмет заяви в съдебната зала, че не се признава за виновен.

Преди заседанието каза пред журналисти, че може да получи до три години затвор и че се чувства нормално.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar