Ощетявана ли е държавата с милиони? Шест доклада на служители в „Кинтекс“ твърдят, че оръжейната компания е плащала на фирма в Дубай, без тя да е вършила договорени консултантски услуги за сделки в чужда държава.

Разследване на Марин Николов показа, че част от парите са отивали към българска фирма. След репортажа служебният министър на икономиката разпореди проверка. Документите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.

bTV получи от свои източници това писмо от юни 2019 г.. Изпращач е Самюел Ападу, мениджър на дубайската „Легаси Мениджмънт Мена Лимитид“. Тук, той моли „Кинтекс“ да преведе сумата от 56 000 евро по сметка на българската фирма „Уелд Комерс“.

bTV разполага с информация за още пет такива превода към „Уелд Комерс“ на обща стойност над 3 милиона евро. Откриваме шефовете на българската фирма, които потвърждават за серия от преводи. Казват, че имали идеи за общ бизнес с дубайското дружество, наричано накратко „Мена“ и в знак на партньорство сключили договор за финансови услуги, като им отстъпили банковата си сметка.

„Просто при нас идваха средствата от „Кинтекс“, а „Мена“ ни казваха къде да им бъдат преведени – на техни контрагенти най-често. Взаимоотношението между „Мена“ и „Кинтекс“ нямам представа какво е“, заяви управителят на фирмата Тодор Чалбуров.

В свои обяви в интернет номиналният собственик на дубайската фирма Самуел Ападу се представя като сватбен фотограф от остров Мавриций. В други – като директор на търговски фирми в различни страни. Виждаме го да предлага и регистрация на офшорни компании.

След запитване на bTV по електронна поща дубайската фирма отговаря: „Всички плащания към „Легаси Мениджмънт“ са извършени само след успешна доставка и изпълнение на всеки един проект и само след като нашият клиент, в случая „Кинтекс“, получи пълното плащане от крайния потребител. Компаниите, за които ни питате, наред с други, са получавали средства от наше име в моменти, когато нашият доставчик на банкови услуги не е приемал плащания в щатски долари от „Кинтекс“ поради спецификата на сектора или банковата политика.“

Дубайската фирма дава различен отговор от българската къде отиват парите. Твърди, че те се връщали обратно по сметката им в Дубай. След запитване на bTV встъпилото преди дни ново ръководство на „Кинтекс“ пише: В „Кинтекс“ ЕАД са налични шест писмени доклади на ръководители на структурни единици в дружеството, които са приложени към протокол от заседание на Съвета на Директорите… Анализът на тези доклади показва, че чуждестранната компания от ОАЕ не е предоставяла почти никакви услуги в полза на „Кинтекс“ ЕАД, т.е. не е изпълнявала задълженията си по договор.“

Въпреки тези доклади, предишните директори на „Кинтекс“, са гласували поредно плащане към дубайската фирма през август от 800 000 лв. Те отказват да коментират случая.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar