Цинично е да се твърди, че някой е убит, защото е освободен от затвора. Това се казва в позиция на Съюза на съдиите в България относно медийното отразяване на тежко престъпление – убийството на мъж на 29 септември в близост до стадион „Георги Аспарухов“ в гр. София.

Вместо обществеността да бъде информирана за насоките на конкретното разследване, включително като се съобщят данните за резултатите от разследванията на други показни убийства от последните години, бяха изложени твърдения и внушения. Тези твърдения били, че не убийството е същественото, а фактът, че той е бил условно предсрочно освободен от съдия, активен член на Съюза на съдиите в България, се казва в позицията.

В текста се уточнява, че убитият е излежал 12, 9 месеца и 9 дни от 14-годишната си присъда. За остатъкът от наказанието – 2 години, 1 месец и 21 дни, той е трябвало да има „задължителни периодични срещи с пробационен служител“. Предсрочното му освобождаване не е обжалвано, има данни, че той е претърпял положителна промяна.

След като Г. И. Х. е убит на улицата след изтичане на изпитателния срок, това означава, че няма данни в този срок той да е нарушил наложената му от съда пробация или да е извършил ново престъпление, се казва в позицията на Съюза на съдиите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar