„Това е опит за убийство. Не може да караш с такава скорост, без книжка и дрогиран. Тези момчета са направили всичко възможно, за да спасят гражданите“, казва Дамян Цанев от Казанлък.

„Брат ми със сигурност е виновен, но не мисля, че постъпката на полицаите е нормална. Ние не сме животни. Неотдавна показаха по телевизията как човек малтретира едно куче и човекът беше осъден за това. Сега показват как униформените бият задържан човек. Ако мислите, че това е правилният начин да се наказват хората,

да сложим на

центъра една

гилотина

или там каквото прецените по варварските си стандарти. Не мисля, че е нормално, не мисля, че в XXI в. някой би го одобрил“, възмутен е обаче Христо Илиев, брат на задържания след преследване и стрелба в Казанлък Пламен Илиев.

Това са двете полюсни мнения за историята, разиграла се на 21 март сутринта. Тогава надрусаният Пламен Илиев предизвика истински екшън, за късмет без ранени и големи материални щети.

Около 8,45 ч сутринта полицаи подали сигнал със стоп палка на лек автомобил „Опел“ да спре за проверка. Вместо да се подчини, шофьорът опитал да избяга с мръсна газ. Униформените го подгонили, в гонката се включили 3 полицейски коли.

Беглецът тръгнал първо в насрещното платно на казанлъшкия бул. „Никола Петков“, после поел пак в насрещното на околовръстния път и отново се върнал в града.

Гонката

продължила

около 20 минути,

на моменти и с над 120 км в час. В това време шофьорът застрашавал живота на пешеходците, на преследвачите и своя собствен.

За да го спрат, полицаите стреляли няколко пъти – първо във въздуха, а след това със стоп патрони и по автомобила.

Опитали да затворят пътя и с шипове за гумите.

След като една от задните гуми била спукана, шофьорът

зарязал колата

и хукнал да бяга

между блоковете

След около 200 м бил застигнат и задържан от полицаи.

Оказва се, че задържаният е стар познат на полицията в града на розите. 25-годишният Пламен Илиев вече бил осъждан за наркотици и кражба. Някои го представят с презимето му Друмев. Проверка на място установила, че и в неделя той бил порядъчно надрусан с марихуана и амфетамини.

За него се знае също, че през цялото време карал колата, без да притежава шофьорска книжка. Опелът дори не бил негов.

Екшънът в Казанлък обаче не спира дотук. Случаен гражданин успял да заснеме с телефона от терасата си и да качи в социалните мрежи видео, от което става ясно не само как полицаите са гонили непокорния шофьор, но и как са постъпили след това с него. Според видеото, когато двама полицаи водят мъжа с белезници, бегом го застига друг униформен и започва да го налага с парче дърво или палка. В същия момент един от конвоиращите рита задържания.

Това видео стана повод да бъде образувана

дисциплинарна

проверка за

полицейско

насилие

От Областната дирекция на МВР в Стара Загора определиха действията на служителите си като неприемливи.

„Ясно е, че мъжът е управлявал автомобила в градската част на населеното място изключително рисково. Но е и безспорно, че действията на служителите на реда след задържането му са неприемливи, и затова срещу тях със заповед на директора на ОДМВР в Стара Загора е образувано дисциплинарно производство за тежко нарушение на служебната дисциплина. Докато трае то, двамата униформени ще бъдат отстранени от работа“, каза главен инспектор Христо Петров, началник на РУ в Казанлък. Те са заплашени от дисциплинарно уволнение.

За мъжа, който нанася ударите на задържания, в Казанлък казват, че досега е бил образцов полицай, награждаван по служба, баща на три деца.

Още на 21 март вечерта пред районното управление в Казанлък се събраха хора, повечето с намерението да защитят полицаите, които с действията си са предотвратили по-тежък инцидент. Според тях

и те са хора,

нормално е да си

изпуснат нервите

в такъв напрегнат момент. Други укоряват униформените, но не че са набили задържания, а затова, че са го направили на публично място, без да подозират, че ги снимат.

Има, разбира се, и такива, които не приемат полицейското насилие по никакъв повод.

Братът на задържания Пламен – Христо Илиев, каза още, че

семейството ще

търси правата си

в съда

заради побоя.

Самият Пламен е оставен в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане. Когато го откарваха, той показа през прозореца на автомобила пред камерите на телевизиите белези по ръцета си от стегнати белезници.

Днес прокуратурата ще поиска от съда да го остави за постоянно зад решетките с най-тежката мярка за неоклонение „задържане под стража“. Вече са му повдигнати две обвинения – за хулиганство и за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

Ако бъде признат за виновен, шофьорът беглец може да лежи в затвора до 5 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar