От БЗНС обвиняват главния прокурор Сотир Цацаров, че: „спазарява спокойното си бъдеще, като обслужва политическия комфорт на Румен Радев. Главният прокурор използва българската прокуратура за сплашване и репресии срещу политическите противници на Русия и Румен Радев“.
Това се казва в позиция на БЗНС и на главния редактор на вестник „Земеделско знаме“, изпратена до медиите.

Припомняме, политическият лидер на БЗНС е бившият военен министър Николай Ненчев, срещу когото се водят две дела – за изтребителите МиГ-29 и за униформите на армията.

От вестник „Земеделско знаме“ (издание на БЗНС – б.р.) припомнят, че първи са поискали оставката на главния прокурор.

Техният мейл до медиите е: „по повод новите преследвания на членове на Съюза сме длъжни да уведомим демократичната общественост и всички заинтересувани институции за опитите да бъдем сплашени от Главния прокурор“.

Преди месеци са разпитани от ДАНС председателят на БЗНС Николай Ненчев и главният редактор Цветанка Андреева. Преди седмица Ненчев е извикан отново в прокуратурата. Днес в прокуратурата е била и политическият секретар и главен редактор Цветанка Андреева. Повод за срещата в държавното обвинение са медийните изяви на Ненчев, пишат от политическата формация.

„Търсят ни отговорност за политическите тези и анализи, които предоставяме пред обществото. Знаем, че на Румен Радев и Сотир Цацаров нашите позиции няма как да се харесат. Обвиняваме и двамата в задкулисно и нечисто партньорство, което не просто атакува нашите права, но и засяга цялото общество и руши държавността“, се казва в съобщението.

В него се отправя упрек, че президентът, който е бивш командващ ВВС, заяви че военната ни авиация е приземена (поради изтичащ ресурс на изтребителите, необходимост от ремонт и удължаване на ресурса на другите самолети – б.р.), бил казал неверни твърдения. С тях била застрашена националната сигурност и отбранителните способности на държавата.

Разследването срещу Ненчев и Андреева било заради публичните им твърдения за броя на излитанията на нашите ВВС срещу руската авиация, която застраши българския национален суверенитет.

„Недопустимо е да бъдем преследвани за убежденията и позициите си, дори не от руския, а от българския Главен прокурор.
Заявяваме, че не изпитваме страх, и ще продължим да се държим като граждани на страна член на ЕС и НАТО, и ще продължим да се борим с мафията, окупирала държавните институции“, се казва в официалната позиция от БЗНС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar