Социалната комисия отхвърли на второ четене промените свързани с Кодекса на социално осигуряване предложени от БСП и от народния представител Александър Сиди.

„Всички промени внесени от ГЕРБ бяха приети, БСП не присъстваше на заседанието, и нямаше кой да представи и да защити техните промени, отхвърлени бяха и предложенията на народния представител Александър Сиди, защото те биха ощетили бъдещите пенсионери обясни за „Монитор“ народният представител Светлана Ангелова след заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Само преди два дни от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване разпространиха позиция, според която промените, предложени от Сиди и от БСП, биха могли да доведат до това, че само в първите пет години след влизането в сила около 100 000 човека да загубят правото си да си получат парите от 2-ри стълб.

Ангелова каза, че не би могла да коментира дали е реална тази бройка, но посочи, че измененията са отхвърлени от социалната комисия. От думите на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова стана ясно, че с промените са гарантирали правата на бъдещите пенсионери от втория стълб и уточни, че изплащането на втората пенсия ще започне от 1 септември и тя ще бъде получена от 17 000 жени. Всички текстове предложени от ГЕРБ са стиковани с министерството на финансите, с пенсионните дружества и с КФН.

Спорове възникнаха около въведеното задължение фондовете да изчисляват бъдещите пожизнени пенсии не въз основа на своите биометрични таблици, а на базата на таблицата за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот на Националния статистически институт (НСИ). Според частните фондове статистиката не е най-добрият ориентир, защото се отнася за минал период и не отчита тенденцията към по-голяма продължителност на живота. Според Ангелова обаче, точно тези промени, биха довели до прозрачност и яснота за всички пенсионери. В законопроекта изрично бе записано, че „не се допуска отчитане на пола като актюерски фактор“. Този текст ще окаже влияние при изчисляването на пожизнените пенсии. Мъжете, при които средната продължителност на живота е по-ниска, ще бъдат ощетени чрез по-ниски пенсии, докато размерът на пенсиите на жените леко ще се завиши. Тъй като обаче жените са ощетени по принцип заради значително по-малките натрупвания по партидите заради по-ниското заплащане на труда, се счита, че новата разпоредба ще балансира пенсионните плащания между двата пола.

Гласувано бе още, че до 31 декември 2023 г. трябва да се извърши оценка на предлаганите продукти от частните фондове, на начините за тяхното изчисляване, както и на предвидените гаранции и резерви.

Приетите текстове разписват три вида плащания от частните фондове – еднократно (при натрупани средства по партидата под трикратния размер на минималната пенсия, тоест под 900 лв.), разсрочено, а също и пожизнено (ако средствата по партидата са достатъчни за изплащане на минимум 45 лв. на месец, което е 15% от минималната пенсия, за период от около 18 години). Срочната пенсия ще се изплаща на хората с натрупани средства, които са над 900 лв., но са недостатъчни за пожизнено плащане от поне 45 лв. на месец.

В предложения проект на Кодекса за социално осигуряване се разширява кръгът на лицата, които могат да унаследят втората пенсия. Съгласно Закона за наследството са изброени всички – по права и сребрена линия, които имат право да унаследят парите, останали в индивидуалните партиди на осигурени или починали лица. Това обяви пред журналисти председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента Хасан Адемов. Пенсионното дружество ще е длъжно да предлага три вида пожизнена пенсия – пожизнена пенсия без допълнителни условия, пожизнена пенсия с период на гарантирано изплащане (за срок от 2 до 10 години) и пожизнена пенсия с период на разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. Всеки от тях носи различни последствия по отношение на наследяването на средствата в случай на смърт на пенсионера.

Според председателя на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС най-важното в законопроекта е, че на всяко от осигурените лица се гарантира плащането на поне брутния размер на направените от тях осигурителни вноски през годините, което значи, че „никой няма да загуби нито една стотинка“ от внесените средства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar