Министерският съвет одобри на заседание допълнителни разходи по бюджета на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

По бюджета на ДАНС за 2022 г. са одобрени допълнителни разходи в размер на 3 200 000 лева.

От тях 1 200 000 лв. ще се изразходват за изграждане на комуникационна и информационна система в агенцията за обмен на класифицирана информация в реално време.

За обезпечаването на ДАНС с кадрови ресурс за изпълнение на дейности, свързани с изграждане, поддръжка и развитие на комуникационни и информационни системи, проучване, разработване и внедряване на нови информационни технологии, системи и стандарти за законно прихващане, на технически и комуникационни съоръжения и средства и др. са предвидени 2 000 000 лева.

Средствата сa за сметка на предвидените разходи в централния бюджет на страната в област „Вътрешен ред и сигурност“.

С друго решение на Министерския съвет (МС) от днес се променя Правилникът за прилагане на Закона за ДАНС. С промените се осигурява възможност за издаване на разрешения за достъп на учениците от професионалните гимназии до стратегическите зони на стратегическите обекти или до зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности, за провеждане на практическо обучение.

Промяната ще доведе до осигуряване на подготвени кадри за важни структуроопределящи сектори от икономиката на страната като енергетика, телекомуникации и транспорт, посочват от пресслужбата на МС.

Докладът за дейността на ДАНС за миналата година вече е одобрен от правителството и е качен на сайта на МС. В него се посочва, че България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес и е била пресечена дейността на група българи, развивали шпионска дейност в полза Русия, както и на руски граждани, свързани с руските специални служби. В доклада се отчита и нарастване на миграционния натиск към България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar