• Според омбудсмана Диана Ковачева има санкции, по-скъпи от самата кола
  • Пред депутатите министър Шишков и шефът на толуправлението твърдят, че промяната няма как да мине бързо – трябвало нов софтуер на системата

Облекчаването на условията за коригиране на глобите за сгрешена винетка няма да се случи лесно и бързо с поправки на Закона за пътищата, които депутатите от регионалната комисия започнаха да обсъждат в сряда. Това дадоха да се разбере шефът на националното толуправление Георги Темелков и самият министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Проектите са общо четири – на ГЕРБ, на „Продължаваме промяната“, на БСП и на „Възраждане. В същността си те са еднакви – предвиждат АПИ

да уведомява чрез имейл потребителите

със сгрешени винетки, да се изчакат 14 дни и едва ако не поправят грешката, да бъдат глобявани. ПП предлагат още комисионата на продавачите на винетки и толтакси да бъде намалена от сегашните 7 на 3%. При първото четене текстовете не се гледат по същество, а се подготвя общ доклад, който след това минава на второ четене.

Служебният регионален министър Иван Шишков първо призова депутатите да приемат неговото предложение – системата да може да налага само до 3 глоби на година.

Омбудсманът Диана Ковачева възрази на Шишков, че това не решава проблема с уведомяването. В момента никой не съобщава на добросъвестно платилите си винетка, но сбъркали номера на колата си. А системата е направена така, че

им налага глоби всеки път, когато ги засече.

„При нас има случаи на хора, които са натрупали толкова много глоби, че са повече от стойността на самата кола, а те са добросъвестни“, каза Ковачева. И настоя да се добави отделен текст, който да разреши и заварените случаи. Например казусът с жителите на софийското село Пролеша, които две години мислеха, че за пътя между тяхното село и София не се изисква винетка и сега имат да плащат хиляди левове глоби.

Според Шишков и шефа на толуправлението обаче, ако промените минат в този вид, ще трябва

да се даде преходен срок,

в който софтуерът на системата да се промени, за да отговаря на новото положение.

Темелков добави, че специално жителите на Пролеша са пътували из цялата страна без винетки, но това се премълчавало. Той също смята, че системата не може веднага да заработи по новия начин и хората да се уведомяват по имейл, тъй като трябвало да се борави с лични данни. Ковачева обаче го успокои, че е взела становище от Комисията за защита на личните данни и ще го предостави на комисията. В него пишело, че промяната по никакъв начин не нарушава европейския регламент, нито българския Закон за защита на личните данни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar