[email protected]

В заповедта не е посочено какви свои задължения не е изпълнил

Втори служител на Районното управление на МВР в Стамболийски събори в съда заповедта, с която е наказан с предупрежение за срок от 3 месеца за пропуски в издирването на Димитър Малинов от Цалапица и заподозрения за неговото убийство Рангел Бизюрев. Дисциплинарната проверка на действията на полицията беше назначена, след като Митко изчезна на 20 юли м. г., тялото му беше открито след седмица, а междувременно Бизюрев беше успял да напусне страната. Впоследствие той беше екстрадиран обратно у нас.

Въпросният полицай бил дежурен във времето от 8,30 часа на 22-и до сутринта на 24 юли 2023 г., когато майката на Митко Атанаска Бакалова вече била подала сигнал, че сина й го няма и може да пострада. Според комисията, проверила как са действали дежурните, те са провели частични оперативно-издирвателни мероприятия за съпричастността на Рангел Бизюрев към изчезването на Димитър Малинов заради отправените преди това заплахи към изчезналото момче. Не са положили обаче достатъчно усилия да установят местонахождението на Бизюрев и не са потърсили съдействие от главна дирекция „Национална полиция“ и Областната дирекция на МВР в Пловдив. Затова и последвали наказания.

Служителят обжалвал санкционирането си пред Административния съд в Пловдив и то е определено като незаконосъобразно. „В заповедта не е посочено какви задължения е имал жалбоподателят като дежурен, които не са изпълнени, при съпоставка с изпълнените от него действия и изискванията, произтичащи от вътрешните правила и методическите указания, т.е., налага се извод за необоснованост на вмененото нарушение на служебните задължения“, е записано в мотивите към съдебното решение. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar