Софийският апелативен съд отложи делото срещу оправдателните присъди след взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом. Трагичният инцидент отне живота на 15 души през 2014 г.

Четири години по-късно Видинският окръжен съд реши, че и четиримата обвиняеми, сред които и собственикът на завода Валери Митков, са невинни. Решението се обжалва от бащата на един от загиналите в завода – 26-годишният тогава Михаил Димитров. Мъжът настоява процесът да започне отначало, тъй като според него в обвинителния акт на прокуратурата са пропуснати длъжностни лица от държавната администрация, които имат пряка вина за инцидента.

Димитър Димитров, баща на загиналия Михаил: В случая химикалката се оказа по-голямо оръжие от мините. Ако тези мини не бяха доставени в Горни Лом, нямаше да се случи това, което се случи. Отговорността трябва да се поеме от хората, които са подписали, а не тези, които си отидоха. За мен това е убийство, това не е по-малко от убийство. Това е забранен внос на боеприпаси на територията на нашата държава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar