Норвежки съд отхвърли искането за предсрочно освобождаване на масовия убиец Андерш Брайвик. След първите 10 години, прекарани зад решетките, той твърди, че вече не представлява опасност за обществото.

Крайнодесният терорист досега обаче не се разкаял за убийството на 77 души през 2011 г. Психиатърът Ранди Розенквист, който следи Брайвик от вкарването му в затвора през 2012 г., казва: „Мога да кажа, че не забелязвам големи промени във мисленето на Брайвик“ от времето на наказателния процес, когато той се похвали с мащабите на клането си, или от делото за правата на човека през 2016 г., когато вдигна ръка в нацистки поздрав.

„По принцип и на практика някой, който иска да бъде освободен предсрочно, би трябвало да се разкая и да покаже, че разбира защо подобни действия не могат да бъдат повторени“, каза тя.

На 22 юли 2011 г., след месеци на щателна подготовка, Брайвик взриви кола бомба пред централата на правителството в Осло, убивайки осем души и ранявайки десетки. След това той замина за остров Ютьоя, където откри огън по ежегодния летен лагер на младежкото крило на лявата Партия на труда. Там бяха убити 69 души, повечето от които тийнейджъри, преди Брайвик да се предаде на полицията.

През 2012 г. Брайвик получи максималната 21-годишна присъда с рядко използвана в норвежката съдебна система клауза, че може да бъде задържан за неопределено време, ако все още се смята за опасен за обществото. Именно тази клауза му даде право да поиска изслушване за предсрочно освобождаване след 10 години.

Близките и семействата на жертвите изразиха опасения, че повдигането на делото срещу масовия убиец ще отвори „дълбоките им психологически рани“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar