Осъден някога на разстрел и впоследствие помилван от вицепрезидента Маргарита Попова обитател на старозагорския затвор получи отказ за намаляне на доживотната му присъда.

Отказът е постановен от състав на пловдивския апелативен съд, който отмени решение на старозагорския окръжен съд, с което доживотната присъда на 64-годишният Тодор Чаракчиев се заменя с 30 години престой зад решетките.

Протестът е бил внесен от представител на старозагорската окръжна прокуратура.

Първоначалната смъртна присъда е от далечната 1992-а, когато Чаракчиев застава пред Темида за двойно убийство, извършено на 22 октомври 1990 година, като второто убийство е в условията на тежък рецидив.

Жертви на 35-годишният тогава Тодор са били 69 и 35 – годишни жителки на село Крън, като смъртта на по-възрастната Надежда Овчарова е била предизвикана умишлено, а на втората, Цонка Николова – за да бъдат заличени следите от първото престъпление. Присъдата е била потвърдена от Върховния касационен съд на 6 март 1993-а, когато вече е имало наложен продължил 8 години мораториум върху изпълнението на смъртните наказания.С указ на вицепрезидента от 20 януари 1999 г. наказанието е променено в „доживотен без право на замяна“, а през 2013-а е променено в „доживотен затвор“.

Чаръкчиев е прекарал 28 години зад решетките, като от 2 години в Старозагорския затвор. Дълго време е работел като библиотекар.

Според съдиите в Пловдив липсвали достатъчно доказателства за дългосрочна промяна в поведението на затворника, което да обусловят намалянето на наказанието. Повод за това им дали думите му пред окръжния съд в Стара Загора, че не се счита за престъпник. Престъпник бил, смятал Чаракчиев е онзи, който след като е убил някога и е пуснат на свобода отново е извършил убийство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar