9 дни следователи търсят под дърво и камък във Флоренция 5-годишното перуанско момиче Каталея, наричано Ката, което изчезна безследно. То живеело заедно с майка си и с 8-годишното си братче в бившия хотел „Астор“, окупиран незаконно от 132-ма имигранти. Ката изчезна в 15 часа на 10 юни в зоната Новоли във Флоренция. Децата в хотела имали навика да играят в задния двор, където няма камери. Карабинерите пробиха покрива на сградата, провериха канализации, разбиха стени, използваха оптични сонди, камери и дронове, за да прегледат всяко място от „Астор“, но досега няма никаква следа от детето. Не е ясно дори по какъв начин или път е изведено. Единствената надежда е преглеждането на кадрите от камерата на частна фирма близо до хотела. Вероятно са заснети движенията на момиченцето или на хората, които са го отвлекли, докато бягат, изкачвайки стената на оградата. Това е единственият начин да са се прехвърлили отвъд, без да минават през предния вход. Според друга хипотеза Ката изобщо не е напускала хотела и все още е в него.

Властите разглеждат и версията момиченцето да е било скрито в куфар или в голям сак в момента на отвличането и изнесено по този начин от хотела. Съседка свидетелствала, че поне един път седмично пред „Астор“ пристигал фургон, който товарел багажи най-вече на румънските обитатели.

Никой не е видял и никоя камера не е заснела Ката да излиза от сградата след 10 юни. Последните видеокадри от охранителните камери показват момиченцето, докато се качва по външната стълба на третия етаж, а след това отново слиза в двора в 15 часа.

От 10 юни целият хотел е под запор, прокудени са всичките му над 130 незаконни обитатели.

Полицията смята, че изчезването може да е свързано с рекета при наемането на стаите, което поражда много конфликти сред обитателите от Перу и Еквадор. Наемът за стая без баня стигал 800 евро. Много от живеещите се напивали често, имало случай на опит за убийство – еквадорец бил хвърлен от третия етаж на хотела преди няколко седмици, но оцелял.

Бащата на Ката – Мигел, пък излязъл тези дни от затвора. Майката Катрин Алварес работела в супермаркет. Подозренията на следователите са, че семейството било част от едната от бандите, борещи се за контрол над наемите, и че отвличането на детето е заради отмъщение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar