Представители на всички големи политически сили осъдиха нападението над ЛГБТИ центъра „Рейнбоу хъб“ и призоваха виновните да бъдат наказани.

В събота около 18 ч в офиса на инициативата на бул. „Дондуков“ в центъра на София нахлуха 10 мъже. По това време е обявено събитието „Общностна среща с Мелиса и Емили“. Те са транссексуални момичета. Идеята е да дават правни, психологически и други съвети на заинтересованите участници. Неканените гости са водени от кандидата за президент Боян Расате. Активистката на фондация „Билитис“ Глория Филипова е ударена, мебелите и техниката в офиса са потрошени. След това хулиганите си тръгват, а Расате лично спукал гумите на скутер, паркиран пред офиса. След сигнал на 112 полицията пристига. Започнало е разследване.

„Това се случва броени дни след входирането на петицията от над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза в българското законодателство“, пишат от фондацията след инцидента.

Нападението над гей общността се случва само две седмици преди изборите 2 в 1, на които Боят Расате участва, както и негови привърженици от БНС. Като кандидат той има имунитет и не може да бъде задържан.

„Не са ме търсили от полицията. Може би заради изборите. Съпартийците ми също не са викани. Все пак и те са участници във вота. Не мога да коментирам инцидента, за който ме питате“, каза Боян Расате пред „24 часа“ в неделя, докато участва в протеста срещу ковид мерките на правителството.

Часове след нападението над „Рейнбоу хъб“ ЛГБТИ общността получи мощна подкрепа от повечето политици.

„Осъждаме нападението над офис на ЛГБТИ с бито момиче от някакъв кандидат-президент! Недопустимо е да бъдат нападани различни хора и да им се посяга физически. Осъждаме всякакво насилие и виновниците трябва да понесат отговорност“, написа Бойко Борисов във фейсбук от Якоруда.

„Голямо „геройство“ е да изпотрошиш мебелите в нечий офис и да удариш жена. Хора като Боян Расате са достатъчно безскрупулни, за да превърнат омразата и агресията в предизборен пиар. Нека не позволяваме грешките да се повтарят. Обществото трябва да прояви нулева толерантност към насилието във всичките му форми. Защото днес са те, но утре може да сте и вие“, написа евродепутатът от БСП Петър Витанов.

„Настояваме българските власти да снемат имунитета на предводителя на тази банда! Да бъдат незабавно арестувани и обществото да бъде публично запознато с действията срещу останалите членове на тази организирана престъпна група!“, призоваха от „Продължаваме промяната“.

В защита на ЛГБТИ общността срещу агресията на Расате и съмишлениците му се обявиха още Николай Хаджигенов от „Изправи се! Ние идваме!“, Радан Кънев и Владислав Панев от „Демократична България“, който отиде лично в изпотрошения офис и дари 1000 лв. за възстановяването му.

В неделя от ЛГБТИ организацията обявиха и дарителска сметка, за да се поправят щетите. „Рейнбоу хъб“ има нужда от подкрепата ви. Атаката и посегателството срещу нас няма да останат безнаказани. Ще отворим врати съвсем скоро“, написаха от центъра.

Боян Расате е независим кандидат за президент. Той беше председател на националистите от БНО, които всяка година организират „Луковмарш“ въпреки забраната от общината.

През годините назад Боян Расате е задържан няколко пъти в полицията. Осъждан е за побой, за ксенофобия и агресия спрямо бежанците, за подбуждане към размирици и саморазправа с участниците в първия гей парад у нас през 2008 г., когато го наказаха с пробация за 6 месеца.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar