95-годишна жена от Германия беше осъдена в сряда след обжалване на една година и четири месеца затвор от съда в Хамбург за многократно отричане на нацисткия геноцид срещу евреите, съобщава AFP.

Осъдена за „подбуждане към омраза“, още през април 2015 г., заради изявления в процеса срещу бивш член на SS, че концентрационният лагер на смъртта в Аушвиц не е нищо повече от „трудов лагер“, тя отрича случилото се там да е извършено масово убийство.

Наричана от пресата „нацистката баба“, Урсула Хавербек се заяви като представител на „историческия ревизионизъм“ и се обяви за „безстрашен борец за истината“.

Предишните й присъди за отричане на Холокоста усложниха делото й пред съда в Хамбург. Говорителката на градския съд информира, че Урсула Хавербек се е възползвала от процедурата, за да разпространява нови отрицателни тези с „изключителен обхват“.

Многобройни поддръжници на Урсула Хавербек, присъстващи в залата, също предизвикаха няколко прекъсвания на заседанията поради ненавременната си намеса. Осъдена на първа инстанция през ноември 2015 г., Урсула Хавербек трябваше да излежи десет месеца в затвора.

Първоначално планиран за 2018 г., процесът на обжалване беше отлаган няколко пъти, главно поради пандемията от COVID-19.

Урсула Хавербек е била омъжена за Вернер Георг Хавербек, активист от крайната десница, починал през 1999 г. и заедно с когото е основала през 1963 г. във Влото, централна Германия, „Collegium Humanum“, представяна като образователна институция, но известна като феодално владение на отрицанието. Институцията е забранена през 2008 г.

Аушвиц-Биркенау е символът на геноцида, извършен от нацистка Германия срещу шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в този лагер между 1940 и 1945 г. Също така около 80 000 нееврейски поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници са загинали в Аушвиц- Биркенау, припомня Agerpres.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar