Окръжна прокуратура – Враца постигна ефективна осъдителна присъда спрямо подсъдима, предизвикала пътен инцидент със загинал 17-годишен велосипедист в с. Търнава

Наказанието, наложено на 39-годишната В.В е „Лишаване от свобода“ за срок от три години. Тя е обвинена от Окръжна прокуратура – Враца за пътнотранспортно произшествие, извършено от нея след употреба на алкохол и наркотично вещество, отнело живота на 17-годишен младеж.

Днес съдът призна В.В за виновна. Освен това тя е лишена и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Около 23 ч. на 29.06.2021 г. 17-годишният Г.К. управлявал велосипед, който не бил снабден с устройство за излъчване на добре различима светлина отпред и светлоотразител отзад, по ул. „Георги Димитров“ в с. Търнава. Зад него, в същата пътна лента, се движела В.В. с лек автомобил, м. „Ауди“, шофирайки на къси светлини, със скорост от 85,6 км/ч, при максимално разрешена за населено място от 50 км/ч. Жената не забелязала велосипедиста и с предната челна част на колата ударила велосипеда в задното колело. Последвало падането на Г.К.

Инцидентът бил видян от намиращи се наблизо свидетели. Незабавно бил подаден сигнал на телефон 112.

Подсъдимата спряла автомобила на следващото кръстовище и се насочила към местопроизшествието. Забелязвайки струпване на хора, се върнала при колата.

Пристигналият на място екип на спешна медицинска помощ констатирал настъпилата смъртта на колоездача.

Пробата за алкохол на В.В. отчела 1,05 промила. Тя отказала да й бъде извършена проба за употреба на наркотични вещества.

По делото са били изготвени химикотоксикологична и токсикохимична експертизи, които установили, че подсъдимата шофирала под влияние на алкохол и наркотично вещество.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar