Холандски съд осъди четирима души за зрелищен обир на диаманти на стойност 66 милиона евро на летище „Схипхол“ в Амстердам, съобщава БТА. Обирът беше извършен през 2005 г.

Заподозрените се дегизирали като служители на авиокомпания. Те били въоръжени и откраднали диаманти и бижута от брониран автомобил. Обирът станал в затворена и обезопасена част на летището, в момент, в който диамантите трябвало да бъдат качени на самолет за Антверпен.

За обира бяха арестувани седем заподозрени в Холандия и Испания през януари 2017 г. Двама мъже, които са били в колата, използвана от групата да избяга от местопрестъплението, получиха 7 и 6 години затвор. Бивш служител на авиопревозвача, предоставил информация на групата за диамантите и помогнал за внасянето на оръжията на летището, беше осъден на 5 години. Четвърти заподозрян получи три и половина години затвор. Двама други бяха оневинени. Седмият заподозрян, смятан за „мозъка“ на обира, почина неотдавна.

Голяма част от диамантите бяха открити след обира. Останалите все още се търсят. Обирът е смятан за една от най-големите кражби на бижута в света.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar