Китайският учен Хъ Цзянкуей е бил осъден на три години затвор и глоба от 3 млн. юана (430 хил. долара) за незаконни експерименти, които представляват модифициране на човешкия геном и по специално на ембриони, съобщи агенция „Синхуа“. Целта на Цзянкуей е била да създаде деца, устойчиви към вируса на ХИВ, но последващите проучвания на други учени не са открили доказателства, че родилите след „ремонта“ на гените се две бебета са защитени от вируса. В същото време се смята, че причинените от учения странични мутации може да доведат до непредвидени проблеми със здравето на децата.

Заедно с Хъ Цзянкуей са осъдени още двама изследователи. Чжан Жънли е с присъда от две години затвор, а Цин Цзинчжоу е осъден на 18 месеца затвор, но с две години отлагане на изпълнението.

През 2018 г. в Китай се родиха момиченца-близначки с модифициран от учения геном, за да бъдат предпазени от ХИВ, носител на който бил техния баща. Цзянкуей, по неговите думи с помощта на метода за „редактиране“ на генома CRISPR „изключил“ гена CCR5, който е свързан с формирането на белтък, позволяващ на вируса да попадне в клетките. При едното момиче са били променени и двете копия на гена CCR5, а при другото едното копи е било непроменено.

Хъ Цзянкуей съобщи, че се очаква раждането и на трето дете, но тази информация не е още потвърдена. Новината предизвика бурни реакции за етичността на генното редактиране. От своя страна ученият заяви, че се гордее с труда си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar