Чилийският съдия Мигел Пласа осъди на 18 г. затвор деветима пенсионирани военни за убийството на певеца Виктор Хара по време на управлението на диктатора Аугусто Пиночет. В рамките на това дело беше разгледано и убийството на бившия директор на системата на затворите в Чили Литре Кирога. Деветимата осъдени получават по 15 г. затвор за ролята им като „изпълнители на убийства“, а още по три години – за отвличането на Хара и Кирага.
Съдията също така задължи държавата да заплати обезщетения на общата сума от 1,37 млрд. песо (2 млн. долара) на роднините на жертвите.
Виктор Хара, който поддържаше комунистическата партия на Чили, бе арестуван на следващия ден след военния преврат от 11 септември 1973 година. Военните взеха властта от законно избрания ляв президент Салвадор Алиенде. Певецът бе отведен на стадиона в столицата Сантяго, превърнат в затвор, и е бил подложен на разпити. Няколко дни по-късно бил разстрелян.
По официални данни през годините на диктатурата на Пиночет в Чили (1973-1990 г.) по политически причини са били убити или са изчезнали 3225 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar