Районен съд-Балчик определи като незаконно уволнението на глухонемия служител на Ботаническата градина в Балчик Галин Радков и осъди Софийския университет, принципал на Ботаническата градина, да му изплати обезщетение. Съдът отменя Заповед № РД 25-28/07.11.2018 г. на ректора на СУ „Свети Климент Охридски“, с която е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ на Галин Радков.

Съдът не го възстановява на заеманата от него преди уволнението длъжност „градинар“ в Университетска ботаническа градина гр. Балчик, поради отказ на същия. Районен съд-Балчик осъжда Софийски университет „Свети Климент Охридски“, представляван от ректора проф. дфн. Анастас Герджиков, да заплати на Галин обезщетение по чл. 225, ал. 1 от КТ/ в размер на 2 574, 72 лв. /две хиляди петстотин седемдесет и четири лв. и седемдесет и две ст./, за времето, през което е останал без работа, поради незаконното уволнение, обезщетението, удържано неправомерно със Заповедта за незаконното уволнение на основание чл. 221, ал. 2 от КТ, както и обезщетението за неползван отпуск, в размери на последните две години, съобразно счетоводството на ответника, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от 08.11.2018 г. до окончателното й изплащане, както и сторените съдебно-деловодни разноски, вкл. адвокатски хонорар в размер на 1060 лв. /хиляда и шестдесет лв./.

Съдът задължава Софийски университет да оформи трудовата книжка на Галин Радков и осъжда Алма Матер да заплати по сметка на РС – Балчик по бюджетната сметка на ВСС държавна такса в размер на 77,24 лв.

Галин Радков бе уволнен дисциплинарно през ноември 2018 г. Заповедта бе подписана от ректора на Софийския университет. Младежът работи в Ботаническата градина в Балчик от 1997 г. и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти.

„Уволниха ме! Със заповед от ректора на СУ. Искам да го попитам този човек дали изобщо е прочел под какво се подписва, дали изобщо ме познава, дали знае за качествата ми. Толкова години всеотдайност и труд. А аз обичам всяко едно цвете от Ботаническа градина Балчик, сектор „Кактуси и сукуленти“, защото във всяко едно живее част от моята душа. Заслужих ли това отношение от нашата мила Родина? Толкова труд. Аз обичам това място и отдадох половината си живот на него. Кой ще ме защити мен.. от тях? Освен, че е тъжно, но и страшно, защото всевластниците вече не се плашат от нищо и нямат грам човечност. Е да, аз съм глухонямо момче, отдало сърцето си на Ботаническата градина в Балчик, а вече съм безработно глухонямо момче!“, написа през ноември Галин в профила си.

Местните в Балчик твърдят, че Галин е отдал живота си на кактусите. Той знае латинските имена на всички растения в Ботаническата градина и е много по-добър от разни научни работници. Хората припомнят, че за приноса си към развитието на Ботаническата градина Галин беше награден от предишния ректор на Софийския университет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar