Днес, журналистът Милован Бъркич, беше осъден от Върховния съд в Белград на 14 месеца затвор. Това е резултат от обвиненията, че Бъркич призовавал за насилствена смяна на конституционния ред в Сърбия, съобщи адвокатът му Стеван Дамнянович пред агенция „Бета“.

Според обвинението на Висшата прокуратура, Милован Бъркич, който е собственик на списание „Таблоид“, на 8 май 2023 г. около 18:00 ч. на площад „Никола Пашич“ в Белград, по време на протеста, „Сърбия срещу насилието“, призовал за насилствена смяна на висшите държавни органи и техните представители, включително парламента и президента на Сърбия – Александър Вучич.

Прокуратурата изискваше Бъркич да бъде признат за виновен и да бъде осъден на две години затвор. Въпреки това, Върховният съд реши да го осъди на по-кратък срок от 14 месеца. Съгласно присъдата, Бъркич ще остане зад решетките до изтичане на присъдата му, предаде БТА.

Сърбия е била свидетел на множество протести през последните седмици. Хиляди сърби излязоха на улиците на Белград и други градове, за да изразят своето недоволство относно насилието, случило се през май месец. Протестиращите изискват от правителството да поеме отговорността за двата случая на масови стрелби, които се случиха на 3 и 4 май и в които загинаха общо 18 души.

Гражданите настояват за оставките на министрите и изразяват несъгласието си и към местните медии, които обвиняват в подстрекаване на насилие. Събитията през последните седмици са довели до напрежение и нестабилност в страната, като журналистическата свобода и свободата на изразяване също бяха поставени под въпрос.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar