Освен глобата от 1000 лева, е заведено и второ дело срещу нея за нарушение на служебните задължения

Хиляда лева глоба наложи пловдивският военен съд на рейнджърка заради отказа й да се подчини на заповед на началник. Инцидентът е станал по време на сутрешен развод в казарма. По своя инициатива Рени Руменова застанала в последната редица, въпреки че трябвало да е в първата, тъй като била командир на екипаж.

„Тези, които са с оръжие, да минат отпред“, изкомандвал офицерът, който замествал шефа на ротата. Всички го изпълнили с изключение на Руменова. Последвало второ разпореждане към нея.

„Няма да се преместя, много съм ниска“, бил отговорът й. Началникът подал рапорт срещу нея и я наказали дисциплинарно. Отделно е заведено и делото за нарушение на служебните задължения. Жената не се признава за виновна. Версията й е, че не е възприела думите на офицера като нареждане.

„Самият отказ е най-дръзката форма на неизпълнение на заповед. Налице е външна изява, и то пред целия строй“, посочва в мотивите си за решението военните магистрати. За подобно погазване на устава се предвижда до 2 г. лишаване от свобода. В конкретния случай санкцията е административна, тъй като рейнджърката е с чисто досие. Според служебната й характеристика се е проявявала като стриктна и изпълнителна, неколкократно е била награждавана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar