Правителството на Виктор Орбан е осъдено да плати компенсация от 2 милиона форинта на Унгарския хелзинкски комитет заради разпространяване на лъжи срещу Джордж Сорос и имигрантите. Освен това Орбан ще трябва да понесе извинение, предаде Дойче веле.

Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило „подвеждаща информация и погрешно представени факти“ за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства, съобщи AFP.

В изявление, изпратено от Унгарския хелзинкски комитет (УХК) до медиите се посочва, че според Върховния съд на страната правителството на Орбан е накърнило репутацията му в „национално допитване“ относно американския милиардер Джордж Сорос.

От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение към неправителствената организация – чрез медиите и на сайта на правителството. Публикацията с извинението трябва да остане активна не по-малко от 30 дни. Глобата от 2 милиона форинта, която правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК като обезщетение е равностойна на 6000 евро.

Правителството на свой ред разпространи позиция, в която се казва, че приема решението на съда. Независимо от това обаче, кабинетът продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: „Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация“, се казва в правителствено изявление, цитирано от АФП.

През 2017 година в анкетата за „Плана Сорос“ – част от т. нар. „национални консултации“ през 2015 г., фокусирани върху миграцията, гражданите бяха запитани дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, който е приел финансиране от Сорос, се застъпвал за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, да получат по-леки присъди, отколкото получават унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило своето мнение като факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar