Съпругът на известната иранска адвокатка и защитничка на човешките права Насрин Сотуде, която се намира в затвор в Техеран, беше осъден днес на 6 години затвор по две обвинения, включително за „заговор срещу националната сигурност“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Реза Хандан беше осъден на пет години затвор за заговор срещу националната сигурност и на още една година затвор за пропаганда срещу властите“, каза неговият адвокат Мохамад Могими. Хандан ще обжалва присъдата си.

Адвокатът каза, че на клиента му освен това се забранява каквато и да било активност в социалните мрежи и медиите, както и членство в политическа група. Наложена му е и забрана за напускане на територията на Иран в продължение на две години.

Хандан бе арестуван през септември и освободен от ареста под гаранция през декември.

Съпругата му Насрин Сотуде, която е носителка на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта „Сахаров“ през 2012 г., бе арестувана през юни миналата година. При ареста си тя научила, че е била осъдена задочно на 5 години затвор по обвинения в шпионаж. Срещу правозащитничката е започнал и още един процес, но засега не са известни обвиненията по него.

Сутуде вече прекара три години в затвора от 2010 до 2013 г. по обвинения в „дейност срещу националната сигурност“ и „пропаганда срещу режима“, след като защитаваше опозиционери, задържани по време на протестите през 2009 г. срещу преизбирането на ултраконсервативния Махмуд Ахмадинеджад за президент на Иран.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar