Помагач на телефонни измамници, успели с престъпления да получат близо 20 000 лева от петима възрастни сливенци, бе изправен пред Районния съд в Сливен. Престъпленията са извършени за близо месец, от края на февруари до края на март 2018 година.

Д.И., родом от Шумен, бил нает по обява на работа, като неизвестният по делото работодател изисквал от него да събира пратки от Сливен и да ги транспортира до Русе. Подсъдимият се досещал, че е „муле“ – посредник в престъпления. Но изпълнявал поръчките. Ало-измамниците обикновено успявали да въздействат върху жертвите по познатите схеми „помогни на МВР да залови опасни престъпници“ или „трябват пари за операция на дъщеря ти“. В схемите винаги се е намесвал мним криминалист, който в някои от случаите, когато парите и ценностите били дадени, даже се обаждал, за да успокои хората, че уж престъпниците били заловени и вещите им щели да бъдат върнати още същия ден. Това, разбира се, не се случвало. Понякога в разговорите с потърпевшите се включвали и мними доктори. Единият от мнимите лекари дори шокиращо заплашил жертвата си, че ще я убие, изкорми, ще извади с вилица очите й и ще отреже пръстите й един по един, ако не даде пари. В друг случай пострадалият гражданин на три пъти бил принуден да дава различни суми и златни накити. Жертвите поставяли спестяванията си, брачните си халки и бижутата си в торбички, които хвърляли от балконите. Шуменецът ги прибирал и ги отнасял до неустановен до момента адрес в Русе.

По съкратеното съдебно следствие Д.И. получи 1 година условно, с 3-годишен изпитателен срок. Той бе осъден да възстанови близо 8000 лева на двама от потърпевшите, които са предявили искове спрямо него за причинените им вреди. Д.И. не е обжалвал присъдата си пред Окръжния съд и тези дни тя влезе в сила.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar