33-годишната Теодора Камашикова-Милева беше осъдена от Районен съд – Варна за опита й незаконно да изведе през границата малолетното си дете. Деянието е наказуемо по член 280, ал. 2 от Наказателния кодекс.

По силата на постигнато и одобрено в съдебна зала споразумение, на подсъдимата бе наложено наказание от 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с изпитателен срок от 3 години. Самият случай е от 5 септември 2016 г. и от граничния контролно-пропускателен пункт „Аерогара Варна“.

Милева решила да пътува в чужбина с 4-годишния си син Ники, въпреки наличието на нотариално заверена от бащата Калоян Милев декларация, с която не му дава съгласие да напуска страната. За да преведе през границата без разрешение 4-годишното дете, Теодора купила двупосочни билети за вътрешен полет между Варна и София, както и еднопосочни билети за самолет от Варна до Истанбул.

Двайсет минути била разликата в началния час на излитане на двата самолета. След извършване на проверка на паспортите и бордните карти, пътниците били в общ салон за заминаващи пътници. Така, възползвайки се от възможността, която й дава тази организация, подсъдимата се отправила от салона към гейта за полета на турските авиолинии, вместо към вътрешния полет.

Тя знаела, че при вътрешните полети не се изисква разрешение от другия родител и по този начин избегнала регистрирания в автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ отказ за пътуване на детето извън България. Така, без разрешение на граничните власти, тя превела през границата малолетното си дете.

След разкриване на измамата от бащата, Теодора и Ники са върнати у нас, а Районната прокуратура във Варна наложи забрана на подсъдимата да напуска страната до приклюване на съдебните дела.

33-годишната жена е неосъждана досега. В нейна тежест са направените по делото разноски. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar