Кюстендилецът Асен Иванов, който изтърпява 19-годишна присъда иска да излезе предсрочно на свобода.
Иванов с още седем души бяха осъдени за жестокото убийство на 46-годишния Пламен Момчилов – пазач на черешов масив край кюстендилското село Шишковци, извършено на 26 юни 2009 г.

Ден след извършване на престъплението Иванов бе арестуван и лежи в Софийския затвор. Изтърпял е фактически 14 години, 3 месеца и 8 дни, от работа има 2 години, 4 месеца и 19 дни, всичко 16 години, 7 месеца и 27 дни и има остатък за изтърпяване 2 години 4 месеца и 3 дни. Докато е зад решетките трите му деца са пораснали и вече има шест внучета. Подал е молба до Софийски градски съд за условно предсрочно освобождаване, но съдът му отказа, като решението може да се обжалва.
И прокурорът, и директорът на затвора твърдят, че молбата на осъденото лице е неоснователна. Налице само първата изискуема предпоставка да е излежал повече от половината от присъдата, но той все още не се е поправил. От затвора са посочили, че у лишения от свобода се наблюдава емоционална нестабилност и дори неадекватно поведение в определени ситуации.

Съставено е препланиране на присъдата, като поставените цели, задачи и период към настоящия момент не са изпълнени. Към настоящия момент корекционният процес не е приключил и е важно администрацията на затвора да продължи работата с него, за да могат да бъдат развити необходимите умения за самоконтрол, последователност и да бъдат постигнати целите, е становището на прокуратурата.

Според адвоката на Иванов обаче той има положително отношение към труда, поради което е изведен и му е предоставена възможност за полагане на труд и в момента работи в печатница.

Съдът отхвърли молбата за условно предсрочно освобождаване и даде указания на началника на затвора да предприеме необходимите действия по включване на осъдения в мероприятия за превъзпитание и ресоциализация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar