Съдът отмени по-лекия режим на затвор на бившия вицепремиер на регионалното правителство на Каталуния Ориол Жункерас и на още петима политици, осъдени за незаконния референдум за независимост, проведен през 2017 година.

Това стана по искане на прокуратурата, която обжалва решението на регионалното правителство от януари да ги пусне у дома през уикенда.

Седемте политици бяха пуснати от затвора на 29 януари тази година от регионалното правителство в Барселона, след като им бе въведена по-лека мярка на излежаване на присъдата. Тя им позволяваше от понеделник до четвъртък да са в затвора, а от четвъртък до понеделник – в домовете си. Това се случи ден преди началото на предизборната кампания за нов парламент и на практика те участваха в нея.

По искане на прокуратурата съдът преразгледа решението и постанови постоянно присъствие в затвора.

Жункерас веднага написа в „Туитър“, че „испанското правосъдие никога няма да спре“, но въпреки това те ще продължат да работят „за свободата, социалната справедливост и Каталунската република“.

Изпълняващият длъжността временен премиер на Каталуния Пере Арагонес дори заговори за „срам“ и „отмъщение“. Той увери затворниците, че ще имат винаги политическата подкрепа на регионалното правителство за тяхната „свобода, амнистия и самоопределение“.

Междувременно централното правителство на Педро Санчес приветства решението на Европейския парламент да свали имунитета на Карлос Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати.

Външният министър Аранча Гонсалес Лая заяви, че „проблемите на Каталуния се решават в Испания, а не в Европа“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar