Шофьорът на автомобила, който се заби в петък вечерта, в дървения подиум на площад „Тройката“ в Бургас, остава в ареста. Това реши Бургаският районен съд, който излезе с определение. Срещу криминално проявеният Николай Дачев от Сливен са повдигнати три обвинения. Това каза веднага след заседанието на съда прокурорът Димо Маджаров.

„Първото е против реда и управлението, така нареченото пътно хулиганство, което е свързано с изключителен цинизъм. Предвиденото наказание е до пет години лишаване от свобода. Второто обвинение е за престъпление против транспорта, тъй като си е служил с регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство. А третото обвинение е за престъпление против собствеността – унищожаване на общинска собственост“, каза Димо Маджаров.

Николай Дачев е взел участие в заседанието чрез видеоконферентна връзка. От обясненията му станало ясно, че действията му били резултат от силен афект, че не познава улиците на града. Мъжът от Сливен има и богато криминално досие, където са отбелязани общо 18 провинения.

Според съда, с действията си обвиняемият е поставил в риск намиращите се към този момент на пешеходната зона в Бургас граждани и липсата на жертви се дължи единствено на случайност и късмет. Тезата на защитника, че Николай Дачев не познава града, според съда не оневинява неговото поведение, а е единствено опит за избягване на отговорност.

Припомняме, че до инцидента се стигна след полицейска гонка, след като шофьорът не се съобразил със сигнала със „Стоп палка“, а увеличавайки скоростта навлязъл в пешеходната зона улиците „Богориди“ и „Александровска“ и самокатастрофирал в края на площад „Тройката“.

Шофьорът на автомобила е тестван за употреба на алкохол и наркотици, като и двете проби са били отрицателни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar