Първоначално те обявиха, че е имало хакерска атака

И нвеститорите в една от най-популярните борси за криптовалути в Южна Африка най-вероятно загубиха 3,6 млрд. долара, след като основателите на платформата изчезнаха. През април т.г. те обявиха, че борсата е станала жертва на хакерска атака, съобщава агенция Bloomberg.

Става дума за платформата Africrypt. През април тя изпратила съобщение до инвеститорите, с което да ги уведоми за хакерската атака, но помолила никой да не информира полицията, зщаото това щяло да „забави“ процеса по възстановяване на откраднатите пари.

В последствие някои от инвеститорите наели адвокатска кантора, която да проучи ситуацията. Оказало се обаче, че основателите на Africrypt, които са двама братя, не могат да бъдат намерени.

Вместо това проверката открила, че някой е изтеглил криптовалутите от общите ресурси и ги е прекарал през поредица виртуални сметки, за да затрудни проследяването им. Кантората също така открила, че самите служители на борсата са били без достъп до управляващите модули седмица преди евентуалната хакерска атака.

Всичко това поражда съмнения дали двамата братя не са откраднали парите. Проблем е и фактът, че Южна Африка не може да проведе разследване, защото критповалутите не са смятани за финансов продукт в страната. А ако никой не открие и възстанови парите, това ще бъде най-голямата загуба на криптовалути досега.



Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar