Звеното в структурата на полицията, което да разследва престъпленията против природата, все още не е създадено, въпреки че още на 13 юли 2022 г. предишният министър на вътрешните работи Бойко Рашков подписа заповед, с която беше създадена работна група, чиято задача беше в „кратък срок“ да се извърши необходимата работа по сформирането на звеното. Това се разбира от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) до медиите.

Уточнява се, че експерти от МОСВ, МВР и Министерството на земеделието (МЗм) са провели работна среща в края на миналата седмица, на която са начертали първи стъпки в съвместната дейност във връзка с екопрестъпленията.

От началото на годината МВР разкрило 35 престъпления срещу животни

Допълва се, че са били разгледани детайли по отношение на координацията между министерствата с цел бърза и ефективна реакция и действия срещу престъпления против околната среда. Било е подчертано, че ще се разчита на експертния опит на служителите на МОСВ предвид специфичните познания, които изискват действията срещу този вид законови нарушения.

„Заедно с екипа си от експерти ще подпомагаме звеното в бъдещата работа на терен. Ще включим отделните специализирани дирекции, както и по места от регионалните инспекции по околната среда и водите, националните паркове и басейновите дирекции“, е отбелязал директорът на дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ Мирослав Калугеров.

Също така със специалисти от Изпълнителната агенция по горите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към МЗм участниците в срещата са обсъдили възможностите да се организират обучения на служителите на МВР по основните изисквания на екозаконодателството. В рамките на срещата са били разгледани конкретни случаи от последните години като примери, в които се изискват бързи действия от страна на органите на МВР при подаден сигнал от страна на регионалните структури на МОСВ.

На 30 ноември 2022 г. служебният вътрешен министър Иван Демерджиев увери в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол по време на работата на 48-ото Народно събрание, че били изготвени проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за новото звено към Главна дирекция „Национална полиция“. Три месеца и половина след това звеното все още не функционира.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar