Бившият член на Съвета на директорите Грег Кели бе освободен днес от ареста по решение на Токийския окръжен съд, след като внесе гаранция от 70 милиона йени (635 600 долара) , съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес.

Кели е обвинен, че е съдействал на шефа си – бившия ръководител на френско-японския автомобилостроителен концерн Карлос Гон да укрие истинските размери на възнагражденията си като председател на Съвета на директорите на „Нисан“ (Nissan) от 2010 до 2015 година. И Гон, и Кели са обвинени в нарушаване на японските финансови закони, предаде БТА.

Кели прекара в ареста 37 дни. До съда той е длъжен да остане в Япония, в определено жилище, движението му из страната е ограничено, няма право да общува със сътрудници на „Нисан“. Той отрича всички обвинения.

Карлос Гон остава зад решетките. В петък, вече в затвора, той отново бе арестуван от Токийската прокуратура, по ново подозрение – че като ръководител на „Нисан“ е прехвърлил върху нея свои лични загуби от финансови операции в размер на повече от 1,8 милиарда йени (над 16 милиона долара).

Арестуването на Гон и Кели привлече вниманието на света към японската практика на продължителни задържания. Tокийската прокуратура е критикувана и затова, че не допуска на разпитите адвокатите на Гон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar