Освободен от длъжност е заместник-директорът в ДАНС – Недялко Недялков, съобщава DarikNews.

„Към сегашния момент никой не е говорил с мен, за да ме уведоми и да съм провел някакви предварителни разговори по този въпрос“, каза Недялков и допълни:

„Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата“.

Той обясни, че е на тази позиция от почти 8 години. „Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа“, каза още Недялков.

Миналата седмица по искане на служебния кабинет поста си напусна и директорът на агенцията Димитър Георгиев, като допусна, че неговото отстраняване е във връзка с разкритията на руски шпионски мрежи в България. „Работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност“, посочи той.

„Прекратих си отпуската на петия ден. Тръгвам си с гордо вдигната глава от агенцията, за перфектно свършената работа с прокуратурата и службите за сигурност. Бяха направени много операции срещу олигарсите. Шпионският скандал и олигарсите бяха нещо, което не беше пипано с години“, коментира тогава той.

„С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той приема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон“. Така служебният министър-председател Стефан Янев обясни мотивите за решението. Наследник на Георгиев стана Пламен Тончев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar