Съпругата и дъщерята на евродепутат, който сключи сделка с правосъдието да разкрие схемите за корумпиране срещу влияние в Европейския парламент, бяха освободени от домашен арест в Италия, след като белгийски прокурори отмениха издадената от тях заповед за арест, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Става дума за съпругата на Пиер Антонио Панцери – Мария Долорес Колеони, и дъщеря му Силвия Панцери, които бяха под домашен арест от началото на декември, когато той беше задържан в Брюксел, след като 1.5 млн. евро в брой бяха иззети при обиска на 20 жилища.

Панцери, когото властите идентифицираха като главен заподозрян по разследването за търговия с влияние, свързана с Катар и Мароко, сключи сделка с правосъдието, съгласявайки се да разкрие всички подробности в замяна на по-лека присъда.

Сделка с правосъдието по скандала в Европарламента, Брюксел изравнява наказанията за корупция в ЕС

Съд в италианския град Бреша постанови, че двете жени трябва да бъдат екстрадирани за разпити в Брюксел, но още преди да бъдат предадени на белгийските власти, издадените европейски заповеди за арест бяха оттеглени.

Сега Колеони и дъщеря й ще се явят по собствена воля в Белгия, за да отговорят на въпроси на съдия, каза техният адвокат Анджело Джовани Де Ризо.

В дома на Панцери в провинция Бергамо бяха открити 17 хил. евро. Полицията конфискува и компютри, мобилни телефони, часовници и документи. Така се стигна и до домашния арест на двете жени, които отричат вина.

Куфари с пари: Какво знаем (и не знаем) за корупционния скандал в Европарламента

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar